Să ne construim satul în care să ne creștem copiii

A devenit celebră replica „It takes a village to raise a child”. Cu cât suntem mai izolați, cu atât ne dăm mai mult seama cât este de adevărată. Mamele nu mai beneficiază astăzi de suportul pe care îl aveau în trecut. Nu mai există mama, bunica, străbunica, vecina, prietena care stă la doi pași de tine sau poate în aceeași curte și te ajută să faci față noului rol. Metodele de educație s-au schimbat, la fel și structura societății. Ritualul de inițiere este sărit, trecerea este abruptă, iar sentimetele, uneori, copleșitoare. Tocmai de aceea, mamele au nevoie să își construiască propriile micro universuri care să le ajute să facă față mai bine noului rol. Propriile sate în care să își crească copiii.

În multe țări vestice, a devenit o cutumă ca mamele să se ajute și să își ofere suport reciproc. Moașele, această meserie uitată la noi, au rolul nu doar de a ajuta femeia la naștere, ci și în perioada post partum. Statul inițiază programe prin care mamele se întâlnesc și primesc suport psihologic. Există locuri de întâlnire care crează oportunități de socializare, dar și de învățare. Toate aceste metode care recrează satul inițial, suportul necesar pentru a avea un start cât mai bun.

În România, aceste inițiative sunt încă la început și cred că importanța lor nu este încă pe deplin conștientizată. Un start bun pentru mamă este un start bun pentru copil. Un mediu primitor, care îi oferă suport mamei după naștere, scade considerabil șansele depresiei postnatale, crează premise mai bune pentru dezvoltarea unui atașament sănătos, crește șansele ca familia să își rezolve mai constructiv conflictele. Iar toate aceste lucruri sunt premise pozitive pentru creșterea unui copil sănătos și echilibrat. Să nu uităm că mai mulți adulți echilibrați vor însemna, pe viitor, și o societate mai sănătoasă.

Am participat la un grup de suport (organizat la Pronatalita, de psihoterapeutul Simina Angelescu) și am avut norocul să am și alte mame în jur după ce am născut, ceea ce m-a ajutat mult în asumarea și înțelegerea noului rol. Nu știam, pe vremea aceea, de un alt grup util, de suport în alăptare, inițiat de medicul pediatru Ilinca Tranulis și Clinica de Alăptare. Pentru că, deși la prima vedere rolul de mamă poate părea simplu, instinctiv, există însă și multe motive pentru care lucrurile pot să nu ne vină, poate, atât de ușor – de la transformările prin care trece corpul nostru la diverse dificultăți întâmpinate pe parcursul sarcinii, nașterii sau al perioadei de acomodare la noul ciclu de viață al familiei, de la lipsa de odihnă și a ajutorului la izolare, de la presiune socială la răni proprii mai vechi.

Cred că părinte devii, pas cu pas, iar relația cu copilul tău este o relație vie, unică, care are nevoie de energie, de ajustări pe parcurs, de reflecție și de prezență. Este important să fii o mamă informată, care poate să discearnă miturile de realitate, precum și o mamă prezentă, conștientă de ea însăși și de impactul sau semnificația propriilor alegeri.

După ce am devenit mamă am devenit mult mai conștientă de aceste lucruri, așa că mi-am dorit să împărtășesc și cu alții atât din experiența mea ca mamă, cât și din cea de psihoterapeut sistemic. Așa am pornit, la Ahimsha Yoga, această primă serie de patru workshopuri, care vor avea loc marțea, de la 11.00 la 13.00, în perioada 20 Noiembrie – 11 Decembrie. Sper ca din ce în ce mai multe mame să ceară și să primească suport în perioada de după naștere, indiferent de tipul acestuia. Iar dacă aveți o mamă prin jur, o cafea cu ea sau o jumătate de oră de supravegheat copilul îi poate fi de mare folos ;).

Workshop 1 „Bine ai venit!” – Așteptări versus realitate după apariția copilului

Cum te așteptai să fie copilul tău? Când l-ai văzut prima dată, era așa cum ți l-ai imaginat? Cum i-ai ales numele? Cum te așteptai să fii tu îl rolul de mamă? Dar partenerul tău în cel de tată? Multe mame sunt surprinse de diferențele mari dintre așteptări și realitate. Chiar și cele mai documentate proaspete mame sunt surprinse de modul în care ajung să trăiescă experiența și le vine greu să se regăsească. Este de mare ajutor să înțelegi care sunt schimbările firești de care trebuie să ții cont. O adaptare lină la noul ciclu de viață presupune, în primul rând, să fii informat și prezent.

Workshop 2 Limbajul bebelușului și copilului

Bebelușii au propriul limbaj. Nu știu cuvinte, dar știu să îți transmită ce au nevoie, încă din prima clipă. Te-ai întrebat adesea cum comunici cu copilul tău? Înțelege el ce îi spui? Cum ai putea să te comporți pentru ca el să te perceapă drept o persoană care îi oferă siguranță și apropiere? Cum poți interacționa cu el? Cum facem diferența dintre nevoi și dorințe? Cum înțelegem ce vrea să ne transmită? Cum reacționăm la plânsul lui? Dacă vrei să comunici mai bine cu copilul tău, află care e limbajul lui și cum îi poți răspunde, încă din prima clipă. În felul acesta, relația dintre voi se va îmbunătăți și vei depăși mai ușor dificultățile inerente care apar.

Workshop 3 Atașamentul, cel mai mare dar pe care i-l poți face copilului tău

Se spune că un atașament sigur îi va face pe copilul tău un adult cu mult mai multe resurse individuale și relaționale. Mi-a fost foame și mi-ai dat să mănînc, mi-a fost frică și m-ai liniștit, mi-a fost rău și m-ai calmat, spune copilul, atunci lumea este un loc bun, unde voi găsi soluții la problemele mele și oameni care să mă sprijine. Copilul cu un atașament securizant devenit adult vede lumea ca pe un loc sigur și primitor, este mai puțin anxios, are șanse mai mici să dezvolte boli psihice, șanse mai mari să facă față bine încercărilor inerente ale vieții, are o viață mai echilibrată și se simte mai valoros. Cum facem, însă, să creăm o relație securizantă cu copilul nostru? Ce trebuie să știm atunci când vorbim de atașament? E suficient, oare, să aplicăm un set de tehnici? Cum reparăm dacă am făcut lucrurile în alt fel decât ne-am planificat?

Workshop 4 Cuplul după apariția copilului

Când iubirea romantică se transformă în iubire casnică, regulile jocului se schimbă: „Efortul iubirii i-a vlăguit. Nu mai au nimic să-și dăruiască unul altuia. Copilul obosit dinăuntrul fiecăruia e mânios de cât de mult a fost neglijat și e făcut praf” (Allain de Botton). Ce se întâmplă, de fapt, în cuplu, după apariția copilului? Care sunt punctele cele mai sensibile ale relației de cuplu și ce ai putea să faci pentru a le depăși? Ce poți să faci pentru a obține din relația de cuplu ceea ce ai nevoie? Nu uita, o relație de cuplu funcțională, în care ambii parteneri se simt înțeleși și valorizați, reprezintă cel mai fertil sol pentru creșterea copilului. De aceea, e important să o îngrijești.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre mine
Roxana Grigorean-Stefan

Comunicator

Psihoterapeut

Povestitor la SelfTalks.ro

Ultimele articole
Retele sociale