Loveless: Lipsa de dragoste ucide

Lipsa de dragoste se transmite trangenerațional. Și lipsa de dragoste ucide.

Regizorul cunoscut pentru „Leviathan” (2014), Andrey Zvyagintsev a revenit cu un film poate și mai zdruncinant, dintr-o perspectivă mai personală, ancorată în același univers rece, dominat de supersiții, crud. Lipsit de iubire. „Nelyubov”. „Loveless”.

Ziceam, acum câțiva ani, despre Leviathan că îţi arată duritatea vieţii aşa cum numai ruşii ştiu să o facă. Un triplu sec, scurt şi la obiect, care te arde pe gât. Fără multe vorbe, căci ruşii nu vorbesc, ei beau, iubesc şi se roagă. Leviathanul, monstrul mărilor, în faţă căruia nu te poţi opune, este sistemul care te doboară, în fața căruia Dimitri pierde totul şi nu i se dă nimic în schimb. Credinţa lui de mântuire este îngropată de o societate coruptă, care nu îi permite să i se împotrivească.

Dacă în „Leviathan” se concentrează pe duritatea sistemului, în „Loveless” (2017) Zvyagintsev pune lupa pe asperitățile oamenilor crescuți într-o societate care valorizează mai degrabă duritatea și care găsește în credință mijloc de îndepărtare sau pedeapsă, nu de apropiere și dragoste. Cum mai arată un suflet de om neiubit? – pare să se întrebe el – și nu pune în scenă istoria „unei familii oarecare”, cum spunea Dostoievski, ci a unui „divorț oarecare”, în care copilul cade pradă luptei și urii dintre părinți. Nici Alioșa nu este copilul îndrăgit de toată lumea, ci copilul dispărut și neiubit. Victimă a unei căsnicii lipsite de dragoste și a unor oameni care nu au primit și nu au știut să dea mai departe iubire.

În timp ce zugrăvește ura dintre doi oameni care tânjesc după dragoste, dar nu știu să o trăiească și care împrăștie, de fapt, ură, Zvyagintsev trage și o linie trangenerațională și arată cum se perpetuează această „boală”. Ducând o viață fără dragoste, atât în familia de origine, cât și în familia pe care și-a construit-o, Zheniei a îi vine greu să ofere. Iar Boris este veșnicul evitant. Amândoi cu aceeași nevoie de apropiere, dar niciodată acolo.

Lipsa de dragoste este o boală. Lipsa de dragoste ucide.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre mine
Roxana Grigorean-Stefan

Comunicator

Psihoterapeut

Povestitor la SelfTalks.ro

Ultimele articole
Retele sociale