Ce mai vedem în zilele libere de la începutul anului? Iată câteva documentare care ne pot da de gândit pe câteva din temele care ne preocupă astăzi, de la dragoste și sexualitate la lumea falsă din social media sau la raționalismul excesiv care ne-a atrofiat celelalte simțuri și ne-a transportat într-o lume a nemulțumirii, oboselii cronice și căutărilor constante:
- Sex and Love around the World– un documentar interesant despre preconcepții și despre cum un mediu plin de rigiditate dă naștere refulărilor și ipocriziei. Christiane Amanpour are darul de a pune punctul pe ”i” și face o călătorie plină de sens referitoare în lumea dragostei și a sexualității, de la Delhi la Shanghai, Tokio sau Berlin. Am observat multe dintre ideile conservatoare care influențează și societatea românească, precum și contrastele și decalajele care apasă asupra multor societăți, astăzi.
- Innsaei nu este cel mai bine realizat documentar, dar pune în joc niște idei interesante, la care merită să reflectăm. Pot oare rațiunea și logica, care ne-au fost aliat de nădejde în ultimele sute de ani și au contribuit la mari descoperiri științifice, să ne fie și dușman? Pot ele oare, în exces, să ne alieneze? Logica, care pune în ordine datele, reprezintă o parte mică atât din creier, cât și din viață. Când ne axăm multe prea tare doar pe această parte și le neglijăm pe celelelalte se produce un dezechilibru. O perspectivă care explică perioada pe care o traversăm, precum și căutările din lumea de astăzi. Dacă vă interesează subiectul, Carl Gustav Jung are o teorie complexă pe această temă.
- The American Meme – un documentar bun despre ce înseamnă social media, ce înseamnă să ai succes în social media și care sunt efectele acestei culturi dominate de like-uri. Cine sunt oamenii care trăiesc de pe urma dar și din like-urile pe care le primesc și ce goluri îi apasă. Documentarul intră în dedesupturile culturii eului prefabricat, în viețile căutătorilor de succes cu orice preț și atinge un punct sensibil al acestei adicții – trauma. Dacă vă interesează subiectul, vă recomand și „V-au făcut la cap” (Oliver James), în care se explică cum se poate crea în copilărie această nevoie excesivă de apreciere , precum și cărțile și interviurile lui Gabor Mate, cu o experiență vastă în zona de adicții.
Un an cu folos să fie!