Nu poți să înoți dintr-un capăt în altul al oceanului fără să fii bine echipat pentru a-l traversa și fără să ai abilitățiile pentru a face față drumului. Pentru orice drum pe care îl ai de parcurs, oricât de lung sau scurt, îți trebuie un instrumentar, dar mai ales un set de abilități. Poți să ai parcul la cinci minute, echipamentul pregătit, dacă îți lipsește exercițiul de a alerga și răbdarea de a-l învăța. Iar dincolo de asta, cea mai importată rămâne motivația de a te trezi la șase dimineața. E o mare diferență între dorința de a alerga și nevoia de a alerga.
Identifică nevoia din spatele schimbării.
Într-o zi proastă, îți poți propune multe lucruri. Contează care este lista în care vrei să investești și după ce ziua proastă trece.
Lucrurile salvatoare, unice, singulare care să îți schimbe viața sunt cel mai adesea fantezii. Cu toții avem momente când am vrea să sa existe telecomenda schimbării și pur și simplu să deschidem o altă fereastră.
Într-un astfel de moment, te inscrii la workshop-uri. Îți faci abonament la sală. Îți cumperi cărți motivaționale. Îți promiți că de luni totul va fi diferit. După ce ziua proastă trece, folosești abonamentul o zi sau cel mult o lună, cartea rămâne undeva prin casă la pagina 30, fie participi, fie nu participi la cursul de schimbare în trei pași, cert este că oricum ești dezamăgit că nu ți-a livrat ce ți-a promis. Viața ta e tot aia, cu zile senine și zile înorate, relațiile tale aceleași, stima de sine nu crește de la sine, motivația se scaldă în aceleași ape tulburi. Nu-i nimic, va veni o altă zi proastă. Reiei cartea, înlocuiești cafeaua pe ceai verde. Și, totuși, schimbarea nu vine.
Dacă vrei să schimbi ceva, vezi ce se află în spatele acestei dorințe. Ce nevoie ai, de fapt. S-ar putea ca ceea ce vrei să faci să nu răspundă la nevoia pe care o ai și să fie doar un pretext de a-ți pune singur bețe în roate. Există și alte modalități de a obține ceea ce îți dorești? În varianta nouă, pe care ți-o imaginezi, ai mai multe avantaje decât din situația curentă? Nu uita că orice situație în care persistăm, oricât de rea pare, are niște avantaje secundare.
De cele mai multe ori, oamenii au nevoie de o suită de zile proaste să-și asume efortul lung și greu al schimbării. Până la el, vor exista multe drumuri scurte încercate. Drumuri scurte pe care ai adunat informații și întrebări. Drumuri scurte care te-au ajutat să iei decizia de schimbării. Drumuri scurte care te-au făcut să înțelegi, la nivel profund, de ce persiști în situația în care te afli.
Decizia de schimbare e diferită de schimbare.
Știu că sunt mulți care îți vând drumuri scurte și eficiente. Ele sunt, însă, doar o iluzie. Chiar și în situațiile excepționale, în care cealaltă variantă este mocirla adâncă, iar motivația se află la cote înalte, schimbarea trebuie susținută. Psihicul uman are un ritm în care poate procesa o informație nouă. Iar ce faci, apoi, cu informația, este o altă poveste. Deprinderea de abilități și comportamente noi este un proces. E diferit să știi, teoretic, cum se face ciorba de a o face, efectiv. De a tăia legumele, a le pune la fiert, a greși și a lua-o de la capăt. Lucruri care par simple, la prima vedere, pot fi mai complicate când vine vorba de practică. Cu atît mai mult cu cât intrăm într-un domeniu al emoțiilor intense.
Drumurile scurte sunt bune. Bucură-te de ele. Ele pun picături la cunoaștere. Pun ciment la motivație. Dar schimbare e un drum lung, asumat și nu lipsit de greutăți. Și nu există nicio scurtătură la orizont. Doar o călătorie.