„De la mama și de la tata am învățat că, pentru ca o relație să dureze, e mai bine să stăm la distanță” sau „In familia mea am învățat că o apropiere prea mare e periculoasă” sau „Eu cred că trebuie să stăm, mereu, foarte uniți să rezistăm” – acestea sunt doar câteva despre lucrurile pe care le putem învăța, cel mai adesea inconștient, despre relații. Cum lucrurile cele mai importante le învățăm extrem de timpuriu, este puțin probabil să știm să le relativizăm, mai ales dacă nu am avut mai multe modele de relaționare.
Cu siguranță mulți ați auzit despre arborele genealogic, însă mai puțini – probabil – despre genogramă. Genograma este un instrument terapeutic extrem de eficient, pe care eu obișnuiesc să îl folosesc în practica terapeutică, pentru a-i oferi clientului material de „gândire”. Genograma îl poate ajuta pe client să privească lucrurile dintr-o altă perspectică și să relativizieze o parte din lucrurile pe care le consideră adevăruri absolute și pe care, de fapt, le-a învățat din interacțiunea dintre membrii familiei, din poveștile spuse și nespuse și din evenimentele marcante.
Genograma este un arbore genealogic al relațiilor
Pe lângă relațiile de rudenie, foarte importante pentru parcursul nostru în viață sunt relațiile emoționale cu persoanele semnificative. Genograma este o oglindă în care vedem ce am învățat despre relații, despre menținerea relației, despre apropiere și distanță emoțională. Genograma ne ajută să vedem și ce au învățat părinții noștri despre relații și ce ne-au învățat și ei pe noi, la rândul lor. Ne dă oportunitatea să vedem dacă, inconștient, ducem mai departe aceleași modele. Mai mult, ceea ce noi considerăm diferit și spunem că este opusul, cel mai adesea este fix același lucru, îmbrăcat într-o altă formă. În dialogul cu terapeutul, vei învăța să nu te uiți la aparențe, ci la lucrurile care contează.
Poți să îți faci singur genograma?
Mai degrabă, cred că îți poți face singur arborele genealogic și poți să faci demersul de a fi curios și de a pune cât mai multe întrebări despre familia ta. Întrebările terapeutului și pregătirea pe care o are sunt de mare ajutor în a stabili acuratețea, tocmai pentru că, mai ales când e vorba de lucruri mai dificile, vom avea tendința de a le clasifica destul de simplist și de a nu intra în profunzimea lor. Tindem, de exemplu, să spunem că relațiile în care nu sunt certuri sunt bune sau să numim relațiile fuzionale sănătoase dar, adesea, lucrurile stau invers. Detaliile sunt cele care contează și care au și încărcătura emoțională de care vrem să ne ferim.
Ce aș putea să fac eu pentru a înțelege cât mai bine?
Primul pas ar fi să chiar arborele genealogic. Cu cât știi mai multe despre familia ta și despre relațiile dintre membrii cu atât vei putea lucra mai bine, mai în profunzime. Dincolo de relațiile de rudenie, este util să știi istoria relațiilor, evenimentele marcante, traumele (fiecare familie are cel puțin câteva) – despărțiri, pierderi, decese, abuzul de substanțe, suferințe fizice și psihice, secrete. Este util să știi, dacă ai pe cine să întrebi, și cum au fost ele procesate, cum au reacționat membrii familiei la ele – dacă doliul a fost ținut, dacă s-a plâns sau mai degrabă nu s-a mai vorbit despre acel lucru.
Genograma și procesul transgenerațional
Genograma are un rol în a scoate la suprafață anumite tipare repetitive transgeneraționale. Nu este un instrument prin care vorbești cu strămoșii, ci prin care te contectezi la ei observând și prin cate te înțelegi, prectic, mai bine pe tine. Este un demers cât se poate de logic și rațional, care implică însă o mare putere și un mare consum emoțional pentru că nu este ușor să deschzii sertarele vechi pe care ai fi vrut să le închizi pentru totdeauna. De ce să fac totuși, asta? – ai putea să te întrebi. Pentru că ceea ce nu știi te controlează din umbră, în timp ce ceea ce știi te poate face mai liber în alegerile tale.
Genograma și viitorul
Genograma nu este un instrument de citit în stele. Dar da, îți poate arăta cum aceleași modele s-au perpetuat câteva generații și deci, implicit, le poți duce și tu mai departe. Stă însă în puterea ta dacă vrei să le schimbi sau nu. Schimbarea nu este însă un proces ușor și lipsit de suferință și nu prea poate fi făcută fără să ai curajul să te uiți în cufărul ăla urât și negru pe care l-ai lăsat în pod și ai sperat că poți să arunci cheia de la el pentru totdeauna. Fără să-ți înțelegi rădăcinile însă cu greu îți vei putea decide viitorul.