Ca și în alte aspecte legate de creșterea copiilor, când decizi să călătorești împreună cu cei mici, unul dintre primele lucruri pentru care trebuie să te pregătești este valul de preconcepții care te așteaptă la ieșirea din casă. Unii se vor grăbi să îți spună că nu este indicat sau că nu are nimic de învățat un copil din asta.
În primul rând, nimeni nu contraindică călătoria cu un copil / bebeluș, decât în cazuri excepționale. În al doilea rând, nu uita că, deși e greu, e sănătos pentru relația dintre membrii familiei, e sănătos pentru copil, mai ales atunci când e mic, să își dorească cât mai mult timp cu părinții, e sănătos pentru părinți să răspundă acestei nevoi și e sănătos și pentru societatea românească (patriarhală și cu multe răni care supurează) să înțeleagă că locul unei mame cu un copil mic sau al unui copil mic nu este în casă, în izolare, ci în lume, acolo unde se trăiește, unde s-a trăit și până atunci și se va trăi și în continuare. Adică la restaurant, în aeroport, în avion, în vacanță…
Eu, mai ales în primul an, am fost cu copilul peste tot – la conferințe, la manichiură, la masaj, la cafea și mi s-a părut normal și firesc să fie așa (iar asta nu înseamnă că trebuie să fie doar așa). Evident, nu te aștepta să fie la fel de ușor, vei avea nevoie de infinit mai multă răbdare și nu vei mai fi tu actorul principal, vei avea momente în care vei amâna, anula, regândi anumite activități. Uneori, te vei ciocni și de multe păreri rigide și neavizate, eu personal am ales să mă raportez la oameni și societăți care au arătat deja că se poate și chiar încurajează integrarea normală a copilului în viața părinților, cu precauțiile de bun simț elementare. Și da, am învățat să evit locurile și oamenii cu păreri extreme și neavizate.
Revenind la vacanță – da, este în regulă să mergi în vacanță cu copilul și va fi din ce în ce mai bine odată ce vei dobândi antrenament. Mai jos, am întocmit o listă de lucruri și idei care vă pot fi ajutor dacă sunteți dintre cei care optați pentru această variantă, dar cheia este și va rămâne tot timpul, fix ca în viață, flexibilitatea.
Calibrează-ți așteptările – Când vine vorba despre copii, aproape totul este despre așteptări. Nu te aștepta să ai vacanțe la fel de active sau la fel de liniștite ca înainte. Într-un fel, vor fi mult mai active, iar în alt fel, mult mai liniștite. Dacă erai genul care vizita trei orașe într-o zi, acest lucru va fi mult prea obositor și pentru tine și pentru copil și nu veți înțelege nimic din vacanță. Dacă erai genul care stătea de dimineața până seara pe șezlog, ei bine, nici asta nu mai este posibil. Așa că cel mai bine este să îți pui un obiectiv realizabil și să nu fii dezamăgit de schimbări. Până la urmă, timpul petrecut împreună e cel mai important.
Lasă loc neprevăzutului – Vacanțele au doza lor de neprevăzut. Cu un copil mic, doza de neprevăzut crește. Se poate întâmpla să aibă un puseu de creștere, să îi iasă o măsea sau se poate întâmpla să răcească, să se lovească, de aceea e bine să ai o trusă medicală de urgență și o asigurare medicală.
Pregătește-te să fii obosit (nedormit) – Dacă te aștepți să te întorci odihnit până la plictiseală, eu zic că e mai bine să te aștepți să fii în continuare obosit și, poate, vei fi suprins. Pare o glumă bună, dar chiar așa e. Vacanțele cu copii sunt active, așa că odihna va vei din alte părți, nu de la stat și mult somn. Există însă și conceptul de odihnă activă, care echivalează cu ieșirea din rutină și cu a face cât mai multe lucruri dintre cele care îți plac.
Alege locuri child friendly – Acum că privesc în urmă, îmi dau seama ce diferență majoră a fost între Atena cea aglomerată și gălăgioasă Bruxellesul cel civilizat și dotat cu pracuri și muzee. Cât de mult a contat că Eilat este o destinație child friendly și că sunt multe familii cu copii sau că am avut, la Corbu, o curte mare și spațiu de joacă. Durata zborului, starea vremii, infrastructura orașului, tipul mâncării, sunt lucruri de care e bine să ții cont mai mult decât înainte, când erai mai pregătit să te avânți în necunoscut.
Alege locuri unde poți avea activități interesante cu copiii – Loro Parque din Tenerife sau Underwater Observatorium Marine Park din Eilat sunt locuri ideale de mers cu copiii. Alege destinații în care poți să găsești astfel de locuri – Barcelona, Lisabona sau Valencia stau bine la acest capitol. Dacă ne întrebi pe noi, ne-a plăcut mult Bioparc din Valencia, unde nu am ajuns încă cu copilul.
E de ajutor să ai rezerve de mâncare la tine, chit că sunt dintre cele cumpărate (dacă îți permite religia de părinte) sau o plită la care să poți găti câte ceva ceva, dacă ai un copil sub doi ani. Noi am fost deschiși și la mâncarea din restaurante, cu precauțiile de rigoare. Și nu te panica dacă copilul se decide să nu mănânce. În cazul nostru, alăptarea ne-a scăpat de o parte din stres.
E de ajutor să ai niște jucării cu tine – la noi, până acum, cel mai bine au funcționat cărțile. Nu ocupă nici mult spațiu și este tot timpul interesată de ele.
E de ajutor sa ai un sistem de purtare – la noi a fost indispensabil. Lina mănâncă în sistemul de purtare, stă în avion în sistemul de purtare, stă când doarme în sistemul de purtare. Deci ne-a salvat deja de multe probleme, e clar mai ușor decât purtatul în brațe și face treabă bună la pachet cu un cărucior de călătorie.
Prețuiește clipa – clipele de gălăgie, de oboseală, de liniște. Clipele voastre!
Să tot fie zile senine și vacanțe frumoase!