Poți să îți vindeci trauma prin yoga?

Trauma se întipărește nu doar în memorie, ci și în corp. O parte din corpul persoanei traumatizate rămâne blocat în traumă – în neputință, în furie, în neputința de a se apăra atunci când a avut nevoie. Terapiile prin vorbit se dovedesc, uneori, ineficiente atunci când vorbim de traume. Este dificilă depășirea traumei doar prin rațiune: mecansimele de apărare sunt puternice, rațiunea poate să spună că totul e în regulă, dar tensiunea care rămâne în corp să dovedească că nu este așa.

Una dintre principalele consecințe ale traumei este accea că persoana care a fost supusă evenimentului traumatic va evita acele amintiri neplăcute, evitare care conduce la imposibilitatea integrarii evenimentului traumatic. Acest lucru se întâmplă pentru că avem o tendinţă naturală de a evita durerea, însă tocmai acest lucru împiedică vindecarea.

Pe lângă terapia somatică, care prinde din ce în ce mai multă amploare, o altă metodă eficientă pentru persoanele care suferă de stres post traumatic este combinarea terapiei prin vorbit cu yoga. Yoga este o modalitate de a ne conecta la corpul nostru, incluzând exerciții de respirație (pranayama), posturi (asanas) și meditație. Principalul obiectiv este creșterea nivelului de conștientizare asupra trăirilor din corpul nostru și concentrarea pe momentul prezent, neputința de a face acest lucru fiind una dintre principalele probleme ale persoanelor care suferă de stres post traumatic.

Într-un studiu desfășurat în SUA pe victime ale violenței domestice, coordonat de Bessel A. van der Kolk, medic psihiatru specializat în traumă și autor al lucrării „The Body Keeps the Score”, au fost măsurate efectele claselor de yoga asupra persoanelor care sufereau de stres post traumatic (studiul poate fi accesat aici). Kolk și echipa sa au observat că majoritatea persoanele care sufereau de stres post traumatic și care au practicat yoga timp de 10 săptămâni au înregistrat o ameliorare a stării lor generale. 16 din cele 31 de persoane care au participat în acest grup nu s-au mai înacadrat, după finalizarea stuiului, în categoria persoanelor care suferă de stres post traumatic. Rezultatele s-au menținut pe termen lung, ele reușind să facă față amintirilor traumatizante și să le integreze.

PS: Nu întâmplător ;), organizez un grup de suport dedicat persoanelor care întâmpină probleme legate de anxietate și stres și o serie de workshop-uri pentru proaspetele mame la Ahimsha Yoga, centru urban de yoga, meditație și dezvoltare personală.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre mine
Roxana Grigorean-Stefan

Comunicator

Psihoterapeut

Povestitor la SelfTalks.ro

Ultimele articole
Retele sociale