Documentare și seriale despre familii și destine

Pentru că ajung foarte rar la cinematograf în ultima vreme, iată câteva seriale și documentare descoperite, majoritatea dintre ele, pe Netflix, care ating tema extrem de vastă și inepuizabilă a familiei.  Pe mine m-au amuzat, m-au inspirat și mi-au oferit noi informații, dar cel mai mult m-au făcut să refelectez la ce înseamnă, astăzi, familia și ce impact are ea în viața fiecăruia dintre noi.

Daughters of Destiny  este un experiment social făcut în India, care arată în ce măsură educația poate să schimbe un destin, dar și ce povară poartă cei care se depărtează de familiile lor de origine, de tradițiile și sistemul de gândire în care au fost crescuți, purtând misiunea grea de a deveni altcineva. Câțiva copiii din cea mai săracă castă sunt selectați, la inițiativa unui indian miliardar, să primească educație cu scopul de a se întoarce apoi la familiile lor și a le susține financiar. Documentarul surprinde foarte bine sentimentele, urcușurile și coborâșurile copiilor selectați, modul individual în care fiecare dintre ei reacționează, dar și presiune exercitată de această șansă. Este extrem de interesant cât de multe variabile afectează viața unui om, chiar și atunci când vorbim de șansă. Mi-ar plăcea să văd o continuare a serialului cu modul în care va fi viața acestor copii peste 10, 20 de ani… precum și modul în care se vor dezvolta copiii lor, ar fi un experiment transgenerațional foarte relevant. Până atunci, deși la prima vedere ei sunt „cei aleși”, dacă ne uităm în profunzime vedem că ei sunt și cei care îndură cel mai mult.

The Beginning of Lifeun documentar foarte reușit care abordează provocarea pe care o au părinții în creșterea copiilor. În contextul în o mare parte din vechile metode de creștere s-au dovedit științific greșite, într-o lume în care abundă metodele alternative de educație, care sunt greutățile și provocările cu care se confruntă proaspeții părinți, astăzi? Filmul include exemple și din zonele sărace, aflate la limita supraviețuirii și din țări stabile economic. Documentarul nu se cocentrează pe una sau pe alta, nici nu este dedicat comparațiilor, ci ne arată că nu este ușor niciunde să crești un copil și tocmai de aceea „it takes a village to raise a child”. Nu suntem doar rezultatul geneticii, ci relațiile din primii ani de viață sunt definitorii pentru ce devenim. Iar proaspetele familii cu copiii au nevoie de multă susținere dacă ne dorim o societate sănătoasă.

Grace and Frankie ne arată, cu mult umor, cum poți să îți reconstruiești viața în momentul în care familia pe care ai avut-o timp de decenii se destramă. Când află că soții lor sunt iubiți și vor să se căsătorească, Grace și Frankie neagă, se înfurie, se revoltă, iar apoi acceptă și găsesc, una în cealaltă, familia pe care au pierdut-o, oferindu-și suport necondiționat. Un serial cât se poate de relevant despre ce înseamnă familia astăzi, care transmite un mesaj simplu, dar puternic, despre acceptare, dragoste și prietenie. Iar Jane Fonda și Lily Tomlin sunt geniale în rolurile lor.

The Letdown dărâmă o parte din miturile care învăluie viața de proaspătă mamă prin ochii lui Audrey, care a trecut printr-o naștere traumatizantă, a depășit numărul tolerat de nopți de nesomn și se străduiește să aplice o metodă de „sleep training”. De la epuizare la hormoni și probleme în cuplu, de la așteptări nerealiste la lupta pentru păstrarea aparențelor, de la confruntarea propriilor anxietăți la competiție, serialul face o radiografie cât se poate de realistă a noului rol. Pune față în față diverse modele de parenting și ne arată cât de greu este să supraviețuiești ca părinte în lumea perefcționistă de astăzi. Un serial care spune multe adevăruri cu o notă de umor binevenită.

This is us a fost serialul perfect după ce am născut, un „soap opera” lejer, care reușește însă nu doar să te relaxeze, ci și să puncteze cât de amestecat este universul familial, chiar și în cele mai fericite și clișeistice familii. Trei gemeni, deveniți adulți, se confruntă acum cu propriile probleme în viață și se întorc constant la propria copilărie, pentru a găsi resurse, dar și pentru a depăși momentele dificile care încă îi afectează.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre mine
Roxana Grigorean-Stefan

Comunicator

Psihoterapeut

Povestitor la SelfTalks.ro

Ultimele articole
Retele sociale