De ce psihoterapie sistemică

Psihoterapia este un drum pe care alegi să îl parcurgi pentru a fi mai asumat, mai autentic, mai drept tu cu tine. Pentru a fi mai aprope de cine ești de fapt, dar și de cine îți dorești să fii. Pentru a înțelege mai bine cauzalitatea lucrurilor, dar și pentru a învăța să le accepți și să le schimbi. Pentru a te debloca din perspectivele supra-saturate care, de cele mai multe ori, îți blochează evoluția. Un pas în plus către conștienizarea de sine și către o viață trăită mai cu sens.

De multe ori, momentul în care decidem să începem o sesiune de psihoterapie este însoțit de simptome care ne alertează. Așteptăm să se întâmple ceva pentru a realiza că avem nevoie de o schimbare. Ajungem la psihoterapeut de multe ori atunci când anxietate și depresia devin extrem de vizibile, când suferim eșecuri și pierderi majore, când ne confruntăm cu probleme în familia actuală sau în cea de origine sau când realizăm că trăim aceleasi povești la nesfârșit.

Ca orice schimbare pe care ne-o propunem, drumul psihoterapiei nu este abrubt sau lipsit de efort. Nu este linear, ci generează la început haos și nesiguranță. Și, cel mai important, nu poate fi făcut de nimeni în locul nostru. Este un efort asumat, conștient, în care terapeutul te îndrumă și susține, găsind împreună cu tine noi perspective și soluții.

Psihoterapia de cuplu și familie de orientare sistemică pune în centru relațiile noastre, pornind de la axioma că aceste relații ne definesc și ne influențeasă calitatea vieții. Această “metaforă a sistemului” presupune că ne aflăm într-o relație de interdependență unii față de alții. Nu suntem singuri în deciziile pe care le luăm și nici în problemele sau reușitele noastre. Ele sunt întreținute, diminuate sau accentuate de relațiile pe care le construim și le întreținem, de la cele din fragedă copilărie, care ne-au trasat marile drumuri ale vieții, până la cele prezente. Tocmai de aceea, strategiile de intervenție în psihoterapia sistemică sunt construite pe baza dinamicii acestor relații, nu a conținutului care le însoțește. Îmbunătățind calitatea relațiilor din jurul nostru și calitatea vieții noastre va crește, iar noi ne vom simți mai împliniți și mai dornici să ne atingem potențialul.

Îți doresc să îți faci darul terapiei și al unei mai bune cunoașteri de sine pentru ca relațiile pe care le construiești să fie mai calitative, iar viața ta mai autentică!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre mine
Roxana Grigorean-Stefan

Comunicator

Psihoterapeut

Povestitor la SelfTalks.ro

Ultimele articole
Retele sociale