Cea mai bună mamă, Part II: ”Cuvântul educație mi se pare întotdeauna că este legat de dresarea câinilor. Câinii trebuie educați”

Continui seria a doua de întrebări și răspunsuri improvizate cu D. W. Winnicott, pediatru și psihanalist, autor al  ”Copilul, familia și lumea exterioară”, una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit despre relația mamă-copil. Pentru că cea mai bună mamă nu este cea care citește cele mai multe cărți. Nici cea care cere cele mai multe sfaturi. Este cea care își folosește intuiția și îi oferă copilului protecție și dragoste. Ea nu este perfectă. Ea este suficient de bună. Are încredere în propria ei judecată și se adaptează activ la nevoile copilului.

Cum este cel mai bine să ne educăm copiii?

Cuvântul educație mi se pare întotdeauna că este legat de dresarea câinilor. Câinii trebuie educați.” (p 114)

”Există două moduri în care un copil poate face cunoștință cu regulile de igienă și moralitate (…). Un mod este cel în care părinții îi implantează aceste reguli și credințe, forțând bebelușul să le accepte, fără a încerca să le intergreze în procesul de dezvoltare a personalității acestuia (…) Al doilea mod este permiterea și încurajarea tendințelor înnăscute către moralitate.” (p 118)

Cum încurajăm dezvoltarea sănătoasă a copilului?

”Fiecare dintre copiii voștri are dreptul la un colț de casă care să îi aparțină numai lui și, de asemenea, are dreptul la o bucățică din timpul vostru (și din timpul tatălui), pe care se poate baza și pe parcursul căruia voi sunteți în lumea lui. Desigur, extrema opusă nu este deloc de folos – când mama, neavând un stil de viață personal, îl lasă pe copil să facă ce și când vrea. În această situație nimeni nu este fericit, nici măcar copilul.” (p 153)

Cum identificăm că un copil are probleme?

”În ceea ce mă privește, eu folosesc următoarea descriere atunci când mă refer la un copil normal: un copil normal poate utiliza orice mijloc (sau toate mijloacele) pus(e) la dispoziție de natură pentru a se apăra de anxietate și conflicte intolerabile.” (p 158)

”În cazul unui copil bolnav, nu simtomele sunt problema, ci faptul că acestea nu își fac treaba și sunt la fel de neplăcute și pentru mamă și pentru copil.”(p 159)

Ne dorim copii cuminți?

 ”Atitudinea ascultătoare și supusă a copilului este un lucru îngrozitor. Ea indică faptul că părinții plătesc un preț foarte mare pentru a-și cumpăra confortul și că prețul va crește și va fi plătit de ei, sau de societate, în cazul în care ei nu vor mai face față.” (p132)

Care este rolul taților în creșterea copiilor?

”Primul lucru pe care doresc să îl spun este că tatăl este necesar acasă pentru a o ajutată pe mamă să se simtă bine fizic și fericită psihic. Copilul este foarte sensibil la relația dintre părinți și, dacă totul merge bine de la bun început, el este primul care se bucură de asta. Această bucurie se exprimă prin faptul că micuțul crește cu convingerea că viața e ușoară, iar el însuși este mulțumit și ușor de gestionat.” (p 141)

”Bănuiesc că este clar pentru toată lumea că, în vremuri normale, mama are un rol major în crearea relației dintre tată și copilul lui.” (p139)

”Există bărbați care se consideră mai pricepuți la creșterea copiilor decât soțiile lor și le fac acestora viața amară. Acest lucru este valabil în special atunci când tații intră în rolul de ”mame” foarte răbdătoare pentru jumătate de oră, după care ies din rol, uitând că mamele trebuie să fie mame bune douăzeci și patru de ore pe zi, în fiecare zi.” (p 140)

Copil unic sau mai mulți copii?

”Copilul unic pierde simțul jocului și plăcerile produse de inconsecvență, iresponsabilitate și impulsivitate.” (p 165) „Joaca este dovada continuă a creativității, care înseamnă viață (…) iar joaca, asemenea viselor, are funcția de autorevelație.” (p 179-181)

”Toți copiii au dificultăți cu trăirea sentimetului legitim de ură, iar faptul că un copil unic nu are șansa de a-și exprima agresivitatea poate pune probleme serioase.” (p 166)

”Trebuie acceptat faptul că agresivitatea este prezentă la construcția copilului și că acesta se simte necinstit dacă ceea ce este prezent trebuie ascuns și negat.” (p 178)

”De asemenea, fiecare bărbat și fiecare femeie devin mai bogați cu fiecare copil pe care îl cresc și îl dau lumii.” (p 167)

Care este principala nevoie a părinților?

”Ceea ce le trebuie părinților este să li se explice cauzele, nu să li se dea sfaturi și instrucțiuni cu privire la ce și cum să facă. De asemenea, părinții trebuie să aibă loc pentru experimente și greșeli, din care să învețe.” (p 233)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Despre mine
Roxana Grigorean-Stefan

Comunicator

Psihoterapeut

Povestitor la SelfTalks.ro

Ultimele articole
Retele sociale